2023 წლის ნოემბერში ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების საშუალო ღირებულება 6.47 ლარამდე გაიზარდა – ამის შესახებ ინფორმაციას ISET-ი აქვეყნებს.
კვლევითი ინსტიტუტის თანახმად, ინდექსის ზრდამ თვიურ ჭრილში (ოქტომბერთან შედარებით) 5.5% შეადგინა, წლიურად კი (2022 წლის ნოემბერთან შედარებით) 6.9%-ით შემცირდა.
თვიურ ჭრილში მიმდინარე თვეს ფასები გაიზარდა ხაჭაპურის ყველა ინგრედიენტზე, განსაკუთრებით კი – ყველზე.
ყველი – +8.3%
საფუარი – +5.9%
კარაქი – +3.5%
რძე – +2.6%
ფქვილი – +0.4%
კვერცხი – +0.3%
მიმდინარე თვეს ყველის ფასი ყველაზე მეტად ქუთაისში 14.3%-ით და თელავში 12.7%-ით გაიზარდა. შესაბამისად, ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადება ყველაზე ძვირი – 6.66₾ – ქუთაისში, ყველაზე იაფი – 6.39₾ – კი ბათუმში ჯდება.
ISET-ის ცნობით, წლის ამ პერიოდში ინდექსის ზრდა ჩვეული მოვლენაა, რასაც, მეტწილად, რძისა და რძის პროდუქტების ფასების ზრდა განაპირობებს. ამის მიზეზი ნედლი რძის მიწოდების სეზონური შემცირებაა, რაც ზრდის მოთხოვნას იმპორტირებულ რძის ფხვნილზე.
გარდა ამისა, სავარაუდოდ, ძირითადი საკვები პროდუქტების ფასები ზრდას განაგრძობს მოახლოებული სადღესასწაულო პერიოდით გამოწვეული მოთხოვნის ზრდის გამო.
11 თვეში საქართველოდან ღვინის ექსპორტი 9.2%-ით გაიზარდა და ქვეყანამ საზღვრებს გარეთ საქონლის რეალიზებით 262.3 მლნ დოლარის შემოსავალი მიიღო. ოფიციალური სტატისტიკის მიხედვით,…
ევროპის საბჭოს გენერალური მდივნის განცხადებით, საქართველოს მთავრობა უცხოური გავლენის შესახებ კანონში ცვლილებების შეტანის დაპირება გასცა. დღეს გამართულ ბრიფინგზე, საქართველოში ვიზიტით მყოფმა…
2024 წლის იანვარ-ნოემბერში საქართველოდან უცხოეთში 130 მილიონი დოლარის ტანსაცმლის ექსპორტი განხორციელდა, ამის შესახებ ადგილობრივი ექსპორტის სტატისტიკიდან ირკვევა, რაც რეექსპორტის გარეშე ქვეყანაში…